Vergeven

Vergeven

vergeving - Voorbij de Stilte

Ik hoor het je al denken: Waarom moet ik vergeven? De ander doet die…. De ander moet….. Als je mij een beetje kent dan weet je dat je maar 2 dingen in het leven moet: ademhalen en naar de toilet gaan.

Dus, Nee, jij moet dat niet. Maar vergeven kan jou verder helpen in je levensproces om meer van het leven te gaan houden en van jezelf. Dat laatste is voor mij dan weer een belangrijk doel om bij jou te bereiken.

Waarom is vergeven gezond?

Vergeven is goed voor je fysieke gesteldheid, naast dat het goed is voor je ziel. Uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat je cortisolniveau, het stresshormoon, verlaagt als je vergeving biedt en dat is dan weer gunstig voor je hart en bloedvaten. Het blijkt zo te zijn dat mensen die onvoorwaardelijk kunnen vergeven langer leven, dan mensen die alleen vergeven als de daders sorry zeggen en/of boete doen of überhaupt niet in staat zijn te vergeven.

Ik geloof heilig erin dat als je blijft hangen in negatieve gebeurtenissen zonder te vergeven, dit in je lijf gaat zitten. Je krijgt vage klachten of zeer heldere klachten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de symptomen hiervan te bestrijden, maar in mijn ogen ben je gezonder bezig als je de echte pijn bestrijd.

Hoe gaat vergeven in z’n werk?

Vergeven is een proces waarvoor je tijd en ruimte mag nemen. Er zijn een aantal stappen waar je doorheen mag gaan en even bij stil staat voor je verder kunt gaan om vergeven een kans van slagen te geven. Gun jezelf en je lichaam die tijd.

Je geest werkt nu eenmaal sneller dan je lichaam, wees jezelf daarvan bewust.

Stap 1

Je beseft hoeveel pijn het doet wat jou is aangedaan of wat je jezelf hebt aangedaan. Je mag dit echt voelen en er stil bij blijven staan. Ja, dit voelt niet prettig maar doorvoel die pijn maar eens. Wees je er bewust van alle gevoelens en gedachtes die dit met zich mee brengt. Schrijf dit desnoods op.

Stap 2

Als je de pijn goed doorvoelt hebt en duidelijk hebt wat je gedachten en gevoelens zijn die hierbij horen, vraag je je af of je dit wil houden. Wil je dit vast houden, koesteren? Of mag hierin iets veranderen? Je hebt in deze stap nog geen vergeving gegeven, maar beseft wel dat het voor je eigen gezondheid, je eigen gestel beter zou zijn als er iets verandert. Misschien komt het zelfs in je op om vergeving te geven. Wees je ervan bewust dat je de ander hoeft te laten weten dat je hem/haar wil gaan vergeven. Het mag wel, maar je kunt het ook in stilte, alleen voor en met jezelf doen. Alles is energie en als jouw energie verandert dan is dat voelbaar voor de ander.

Stap 3

Je gaat op onderzoek uit. Hoe kan ik de pijn die ik ervaar stoppen, zonder aan mijzelf voorbij te gaan. Vergeven betekent niet dat je wat er gebeurd is goedkeurt. Het betekent ook niet dat je denkt dat je het hebt verdient om zoveel pijn te ervaren.

Wel weet je dat dit jouw pijn is. De ander voelt dit niet, je hebt alleen jezelf ermee door het vast te houden. Je maakt als het ware hiermee jezelf los van de ander. Je hoeft dit gevoel niet door te geven aan anderen.

Welke methode is voor jou geschikt om te vergeven? Er bestaan namelijk meerdere methodes hiervoor. Denk bijvoorbeeld aan de krachtige heling mantra: Ho’opnopono of een consult Sociaal Panorama of schrijven. Doe onderzoek naar wat bij jou past.

Stap 4

Het is je gelukt! Je hebt een methode gevonden die geschikt is voor jou. Wat een opluchting om niet meer bezig te zijn met het leed wat je jezelf of wat anderen je hebben aangedaan. Zoals Dalai Lama (Tenzin Gyatso) zegt: “Bij vergeven gaat het niet over de ander maar over jou. Het is loslaten van de last die je met je meedraagt.

Wees trots op wat je bereikt hebt en leef vrijer en leef als een volwassene.

Tot slot

Vergeef niet omdat je bang bent iemand te verliezen of omdat je eigenlijk op jezelf bozer bent dan op de dader of omdat je denkt dat het moet.

Vergeef ook niet om je nobel te kunnen voelen, daarmee stel je jezelf namelijk boven een ander en we zijn allemaal gelijken.

Vergeven is een serieuze zaak, doe het met beleid en met je zelf in acht nemend. Neem er je tijd voor.

Vergeef! Niet alleen de ander, maar vergeef ook jezelf. Vergeef juist jezelf!

Delen via:

Meer berichten

Sabina - Voorbij de Stilte

Hoe ik holistisch coach ben geworden

“Daar leerde ik, naast diverse methodes en gesprekstechnieken om in te zetten voor jou, mijzelf beter kennen en nog beter ontwikkelen. Als een spons absorbeerde ik alle aangereikte kennis en maakte het me eigen.”

Lees meer »

Stuur ons een bericht